Konsep pasokan listrik saiki

Nalika voltase kothak lan pengaruh liyane ganti kanthi kisaran tartamtu, bisa nyedhiyakake pasokan listrik output saiki sing stabil.

Apa saiki sing tetep? Apa catu daya saiki sing konstan?

Arus terus bisa uga diarani arus stabil, sing padha tegese lan umume ora prelu dibedakake. Yen dibandhingake karo konsep voltase konstan, konsep arus konstan luwih angel dingerteni, amarga sumber voltase pancet luwih umum ing urip saben dinane. Baterai panyimpenan lan batere garing minangka pasokan daya voltase DC konstan, dene 220V AC bisa dianggep minangka salah sawijining pasokan listrik voltase AC Konstan, amarga voltase output dhasar ora diganti, ora beda-beda banget karo perubahan arus output.

Pisanan, wenehake conto: nilai saiki sing tetep disetel karo 1A lan voltase output maksimal nganti 100V. Yen sampeyan nguripake tombol daya sumber saiki sing tetep iki, sampeyan bakal bisa ndeleng apa regane voltmeter lan meter arus listrik. Opo Bisa dingerteni manawa voltase output 100V lan arus output 0A. Ana sing nate takon, apa sampeyan dudu sumber saiki 100V 1A? Napa outpute ora 100V 1A? Ing kene, kita isih kudu nggunakake hukum Ohm kanggo nerangake. Secara teoritis, bisa diitung kaya iki: voltase output saka catu daya U = IR, ing endi U yaiku voltase output, aku minangka arus output, lan R minangka resistensi beban.

Ing ngisor iki dipérang dadi 5 kahanan kanggo nerangake:

Yen pasokan listrik ora ana beban, R bisa diwakili tanpa wates, U = I * ∞, amarga pasokan listrik bisa ngasilake 1A saiki, yen arus listrik 1A, mula U = 1A * ∞ = ∞, lan Voltase catu daya mung bisa ngasilake 100V paling akeh. Mesthine, pasokan listrik mung bisa ngetokake voltase maksimal 100V. Amarga pasokan listrik ora bisa ngetokake voltase tanpa wates, arus mung bisa dadi nilai sing sithik banget, yaiku output saiki yaiku 0A, yaiku, I = U / R = 100V / ∞ = 0A.

Yen resistensi beban R = 200 ohm, mula amarga pasokan listrik mung bisa ngasilake 100V, saiki mung bisa 0,5A, yaiku I = U / R = 100V / 200R = 0,5A

Yen resistensi beban R = 100 ohm, amarga pasokan listrik bisa ngasilake 100V, arus bisa tekan 1A, yaiku, I = U / R = 100V / 100R = 1A, lan arus output mung tekan nilai saiki sing tetep pasokan listrik.

Yen resistensi beban terus mudhun, ganti dadi 50 ohm. Miturut rumus I = U / R = 100V / 50R = 2A. Nanging kuncine ing kene yaiku pasokan listrik kita yaiku pasokan listrik kanthi nilai saiki 1A, mula saiki output saiki mung bisa dipeksa diwatesi nganti 1A tinimbang 2A, mula voltase output mung bisa dipeksa mudhun menyang 50V tinimbang 100V. Ing kene kita isih kudu netepi ukum Ohm, yaiku U = IR = 1A * 50R = 50V

Yen resistensi beban dadi 0 ohm (yaiku sirkuit cendhak), mula yen arus output mung bisa dadi 1A, voltase output mung bisa dadi 0V, yaiku U = I * R = 1A * 0R = 0V

Saka 5 conto ing ndhuwur, bisa dingerteni yen resistensi beban gedhe banget, arus output pasokan listrik ora bisa nggayuh nilai arus konstan, mula voltase output saka sumber arus konstan kanthi otomatis bakal munggah dadi voltase output maksimum sumber daya listrik, mung yen resistensi beban sithik menyang nilai tartamtu Arus output saka pasokan listrik tekan angka saiki sing tetep, lan pasokan listrik pancen ana ing kahanan kerja sing tetep. Kanthi nyuda angka resistensi beban kanthi bertahap, voltase output uga mudhun sacara teratur supaya output saiki tetep tetep. Iki minangka konsep arus konstan.

Umumé, pasokan listrik voltase terus utawa pasokan listrik saiki, intine padha. Output yaiku voltase lan arus. Saka rong jumlah kasebut, pasokan listrik mung bisa ngontrol salah sawijining, utawa nyetabilake voltase, Salah siji stabilake arus, jumlah liyane kudu ditemtokake dening resistensi beban, lan resistensi beban ditemtokake dening pangguna, mula salah sawijine rong jumlah output pasokan listrik kudu ditemtokake dening pangguna. Mung cocog karo logika, sesuai karo hukum Ohm, bisa digunakake dening pangguna, ora dadi masalah manawa voltase output lan arus output bisa diwenehake bebarengan.


Wektu kiriman: Aug-26-2021